Läs faxet som de anhöriga i Estland skickade in till TT den 6 september där man tar avstånd från anhörigföreningen DIS och dess "ordförande" Gunnar Bendréus!

Den informationen blev aldrig någon nyhet men finns nu att läsa här

Anhörigorganisationen DIS dök upp på scenen direkt efter olyckan då Gunnar Bendréus med familj drog igång föreningen, som först och främst skulle syssla med att få ut ersättningar från rederiet.

DIS satte till en början också fokus på sjösäkerhetsfrågorna, vilket gjorde att man drog till sig folk som på allvar intresserade sig för Estoniafrågan. På detta sätt skapades en image av seriös organisationsverksamhet.

Det "lär" ha funnits omkring 3.000 medlemmar när föreningen var som "störst".

Bendréus var en person som gav det ena uttalandet efter det andra, med mer eller mindre väl valda ord. Han uppträdde som en näst intill manisk figur. Att han var en "bilhandlartyp" visade sig dock allt som oftast. Allt kretsade till slut kring pengarna. Pengar till DIS och pengar till de anhöriga.

Bendréus slog mot svenska Röda korset som samlat in pengar men inte gjort några utbetalningar av de insamlade medlen till sin estniska motsvarighet. Allt handlade om pengar. Flera olika advokater kontaktades att förhandla om skadeståndet, advokatfirman Vinge, advokatfirman Healy & Baillie i New York, Komnaes i Oslo och den tyske advokaten Henning Witte.

Alla hade de synpunkter på hur Bendréus skötte DIS ekonomi och på det faktum att han inte öppnat ett speciellt klientkonto för medlen, utan sammanblandade dessa med sin privatekonomi och att redovisning saknades. Det var även oklart vilka som tillhörde föreningsledningen i DIS.

Detta kaos nådde sin kulmen under 1996 då DIS samtidigt hade sitt sista öppna medlemsmöte!

1998 meddelar så advokat Henning Witte att han hoppat av som DIS ombud på grund av samarbetssvårigheter med Bendréus. Witte återupptog dock arbetet för de anhöriga som hade röstat för honom i en enkät bland föreningsmedlemmarna. Då skrev Björn Hygstedt sina hets- och lögnartiklar i Svenska Dagbladet, som tvingade honom att hoppa av för gott. DIS egen processkassa var dock inte slut för kvar fanns rättsskyddsförsäkringarna.

Men av DIS blev det alltså dimma redan under 1996! Vet regeringen ingenting om detta?

Föreningen är inte aktiv i dag men "ordföranden" Gunnar Bendréus fortsätter med sina uttalanden som om ingenting hade hänt! Att en hel del media fortsätter publicera dem är mot bakgrund av det som här redosvisas förstås märkligt. Titta exempelvis närmare på Svenska Dagbladets Estonialedare från den 5 september i år. Den finns att läsa här

I ledaren står det att
"En av anhörigföreningarna, Den internationella stödgruppen efter Estonia DIS, meddelade redan i går morse att den var emot en bärgning av kropparna. Gravfriden måste bevaras och respekteras skrev föreningen, som enligt egen uppgift har 3 000 medlemmar, i sitt pressmeddelande"

Lund 000919
Kenneth Rasmusson
fri redaktör

Faxet till TT från de anhöriga i Estland

SvD:s Estonialedare 000905

FAX-, BREV- och E-DOKUMENT som PDF/GIF

Advokatfirman Vinge, Stockholm

Advokatfirman Healy & Baillie, New York

Advokatfirman Komnaes, Oslo

Brev 1 från Memento Mare

Brev 2 från Memento Mare

Brev 3 från Memento Mare

Uppror mot Gunnar Bendréus Estrevolt

Aftonbladet om Bendréus
"HAN TJÄNAR PENGAR PÅ ESTONIA-TRAGEDIN"

Svenska Dagbladet om Witte ESTONIAJURIST I SKALBOLAGSHÄRVA

Polisanmälan (sida 1) från esterna OBS! PÅ ESTNISKA

Polisanmälan (sida 2) undertecknarna

ESTERNA FICK INTE ENS INLÄMNINGS-
KVITTO FRÅN STOCKHOLMSPOLISEN!!

Polisanmälan (sida 1) från Henning Witte

Polisanmälan (sida 2) för svenskarna

BROTTSUTREDNINGEN NERLAGD! ...tjänstefel?

Advokat Henning Witte, brev 1 Politiska domar

Advokat Henning Witte, brev 2 Hans avhopp

Advokat Henning Witte, pressmeddelande om Enkäten

Advokat Henning Witte, boken M/S ESTONIA SÄNKTES [ NÄTFÖRSÄLJNING ]

DIS pressmeddelande 001105

INTE UPPDATERAD PÅ FEM ÅR!

DIS officiella hemsida

M/S ESTONIA
S Ä N K T ¿