WANTED BY THE PEOPLE!
"IDEELLT ARBETE" Gunnar Bendréus får kritik för att han är mer intresserad
av pengarna än sorgearbetet efter Estonia-katastrofen. Men själv tycker han
att det mest är ett ideellt arbete - trots lönen på 25 000 kronor i månaden.

"HAN TJÄNAR PENGAR PÅ
ESTONIA-TRAGEDIN"


Anhöriga kritikserar ordförande i stödgrupp

av Niklas Bodell
Regeringen gav nästan en miljon kronor till den största stödgruppen för Estoniaanhöriga. 600 000 kronor användes för att avlöna gruppens ordförande Gunnar Bendréus. Därför hoppade en del av styrelsen av.

- Han tjänar pengar på tragedin. Det tyckte vi var fel, säger en.


Knappt en månad efter katastrofen bildades Den internationella stödgruppen, DIS, som snart samlade cirka 3 000 medlemmar.

Gunnar Bendréus placerades i ordförandestolen. I ett brev till regeringen ansökte föreningen omedelbart om tre miljoner kronor i stöd till verksamheten, men det nobbade kommunikationsdepartementet. Istället betalades 940 000 kronor ut.

"Stödet gäller bidrag till administrativa kostnader", skrev kommunikationsminister Ines Uusmann.

På ett styrelsemöte i januari föreslog därför Gunnar Bendréus att ledamöterna skulle bevilja honom en månadslön på cirka 25 000 kronor, milersättning och en pensionsförsäkring. Trots att några personer ifrågasatte förslaget beslöt styrelsen att godkänna hans villkor.

- Vi var ju fortfarande omskakade av vår egen sorg, men jag kommer ihåg att flera reagerade, säger en före detta styrelseledamot.

Sedan den dagen fakturerar Bendréus föreningen på 50 000 kronor i månaden inklusive moms.

SVÅRT ATT ARBETA TILLSAMMANS

Pengarna gör in på ett handelsbolag som han driver tillsammans med sin hustru. Enligt bolagshandlingarna sysslar företaget med konsultverksamhet i informationsbranschen.

Ett par månader efter beslutet om ersättning valde tre styrelseledamöter att lämna styrelsen. De upplevde samarbetsproblem.

- Det handlade bara om pengar och resultat, men vi ville inrikta verksamheten på sorgearbetet. Jag tycker att vi missade det, säger en.

När DIS redovisade räkenskaperna för regeringen i början av april avslöjades de stora löneutgifterna.

I den nuvarande styrelsen sitter dessutom - vid sidan om två anhöriga - även ordförandens hustru och svåger. Enligt Gunnar Bendréus omsätter föreningen betydligt mer än det som redovisas för regeringen. Bland annat tack vare kapital från sponsorer.

- Jag har bara tagit 100 000 eller 150 000 av statliga pengar.

"JAG HAR ALDRIG TJÄNAT SÅ LITE"

Tycker du att det är rimligt att du har lön?

- Ja, va fan, det är lite drygt 25 000 kronor. Jag har inte tjänat så lite någon gång. Med tanke på insatsen - 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan - är det mera ideellt arbete.

Men förstår du om det sticker folk i ögonen?

- Nej, jag tror inte att pengarna sticker folk i ögonen.

Varför är ditt företag mottagare av pengarna?

- Jag tänkte att det kunde vara bra att köra igång ett bolag och få ett cashflow där.

Förstår du kritiken från tidigare ledamöter?

- Nej, det är bara att fråga de anhöriga. Okej, jag kanske inte har varit så känslig alla gånger och därför har jag inte haft så mycket tid med själavården, men när jag träffar de anhöriga så rufsar jag dem i håret. De vet att jag finns för dem. Jag ger inte mycket för kinkiga före detta styrelsemedlemmar som kastar skit bakom ryggen.


ARTIKELN TIDIGARE PUBLICERAD I AFTONBLADET 960507 Foto [ FAXKOPIA ] Andreas Lundberg
M/S ESTONIA
S Ä N K T ¿