NYA BILDBEVIS
VEM HAR ÖPPNAT OCH STÄNGT RAMPEN?

[Orginalbrevet omformaterat för att öka läsbarheten. Reds anm]


Från: Björn Stenberg
Datum: Tors 14 Sep 2000 18:43
Ärende: Estonia: Nya bildbevis

Följande mail med frågor är sänt till Näringsdepartementet, Statens haverikommission, Finska AIB och svenska Sjöfartsinspektionen.

Länkar till bilder från bl a de senaste dykningarna längst ner i mailet.


---------

Till:
Mona Sahlin
Ann-Louise Eksborg
Kari Lehtola
Johan Franson

Bästa Mona, Ann-Louise, Kari och Johan,

vi har funnit att det förekommit dykaktivitet vid MV Estonias vrak under perioden efter juni 1996 och före sommaren 2000. Vi skulle vilja ha er förklaring angående dessa aktiviteter. Vår rapport jämte en länk till bildbevisningen är bilagd.

-----------

Frågor rörande omfattande aktiviteter vid MV Estonia mellan 1996 och 2000.

Summering

I denna analys visar Faktagruppen att de videofilmer som togs vid vraket av MV Estonia under "Bemis-undersökningen i augusti 2000" bland annat avslöjar att omfattande aktiviteter har utförts på vraket efter juni 1996 och före sommaren 2000.

Dessa aktiviteter har involverat öppnandet av den främre rampen vilket har resulterat i omfattande skador på densamma. De mekaniska skadorna är av sådan natur att de måste vara resultatet av bogseringsaktivitet på havsytan alternativt att de uppkommit via annan kraftfull åverkan på platsen, eftersom skademönstret bevisar att rampen måste ha öppnats och senare stängts.

Resultatet har blivit att rampens lägre "horisontella" balk (där gångjärnen sitter) fullständigt brutits av på två ställen. Därutöver har de vertikala balkarna på ett flertal ställen helt lossnat från samma balk.

Bevisen kan tydligt ses när man jämför med det tidigare videomaterialet som spelades in av JAIC 1994 och med de videoupptagningar som gjordes vid oljebärgningen under 1996.


Analys


Video 1994 och 1996

Samtliga videofilmer som togs under JAIC:s undersökning av vraket 1994 och 1996 visar att den främre rampen på MV Estonia står i öppet läge, med ungefär 0,6 till 1 meter vid toppen. Rampen hade svåra skador, till största delen i toppen där styrbords- och babordshörnen hade böjts utåt i riktning från rampens ram. Klaffarna på toppen av rampen var böjda mot styrbords sida. En del av de bärande vertikala balkarna var skadade och själva rampen var också böjd utåt vid 3 meters "höjd". Den bärande horisontella balken, till vilken rampens fyra gångjärnen sitter svetsade, var inte skadad. Men två gångjärn på babords sida, av rampens totalt fyra, var båda avbrutna.

De vertikala balkarna, fyra bärande jämte sex av mindre format som sitter i par mellan dessa, stod alla fortfarande "i kontakt" med den horisontella balken nere i botten av rampen. Balken på syrbordsidan var allvarligt skadad och extremt kraftigt böjd in mot rampens mittpunkt. Denna balk hade däremot inte helt lossnat från den horisontella bottenbalken. Skadorna kan ses i bottenhörnet på rampens styrbordssida. Utöver detta fanns det inga andra allvarliga skador på rampens horisontella bottenbalk.


Video 2000, "Bemis-undersökningen"

Videofilmerna som togs med ROV-kamera den 29 augusti 2000 visar en helt ny skadesituation på MV Estonias främre ramp. Denna befanns nu vara nästan stängd med en öppning av endast mellan 0,2 och 0,6 meter vid toppen. Rampens horisontella bottenbalk, som tidigare varit nästan helt utan skador, var nu helt avbruten på två ställen. Styrbords vertikalbalk, vilken tidigare hade allvarliga skador men som inte hade släppt från bottenbalken, hade nu lossnat och var helt tydligt mycket mera skadad än 1996.

I den bifogade bildmosaiken som visar rampens botten från videofilmerna 1996 har vi markerat var balkarna nu är avbrutna.


Faktagruppens kommentarer:

De skador som hittades i augusti 2000 och som finns bevisade på video kan inte ha uppkommit på något annat sätt än genom att rampen har öppnats och återstängts någon gång mellan juni 1996 och sommaren 2000. På brottytorna finns ett tunt lager med sediment och alger. Det betyder att skadorna inte kan ha uppkommit efter försommaren eller midsommaren 2000. Mot bakgrund av brottytornas ytstruktur är det inte möjligt att rampens horisontella bottenbalk kan ha brutits av på grund av undervattenströmmar, metalltrötthet eller aggressiv korrosion.

En fullständigt avbruten balk kan inte ha skapats annat än om extrema externa krafter använts för att öppna och stänga rampen. För att genomföra detta måste bogseringsaktiviteter förmodligen ha ägt rum uppe från havsytan.


Frågor:

Eftersom vraket har stått under en konstant övervakning och skyddats från plundring och all annan undervattensaktivitet av myndigheter från både Sverige och Finland måste dessa myndigheter veta vilka aktiviteter som utförts på vraket mellan juni 1996 och sommaren 2000.

Vem har öppnat och stängt rampen?

Har rampen öppnats och stängts av svenska eller finska myndigheter eller av någon tredje part?

Varför har detta gjorts?


Bildmosiaken finns på vår hemsida:

factgroup.tripod.com

och på den specifika bildfilen:

factgroup.tripod.com/est/ramp96_00se.html

Vänligen konfirmera mottagandet av detta brev med vederbörligt diarienummer. Väntar ert svar snarast möjligt.


Med vänliga hälsningar

Johan Ridderstolpe och Björn Stenberg
Faktagruppen



Letter in English

M/S ESTONIA
S Ä N K T ¿