Pressmeddelande från Faktagruppen 010107

Jan-Ove Carlsson, MacGregor och Professor Olle Rutgersson, KTH, LJUGER när de säger att talare inte fick komma till tals på det Estoniaseminarium som anordnades av AgnEf i slutet av maj 2000.

Förutom att alla i den samlade haverikommissionen JAIC i god tid var inbjudna där de också erbjöds komma med ny information som tidigare inte presenterats, skedde följande:

Efter avslutat program dag ett, approcherade Jan-Ove Carlsson AgnEf's ledning med en önskan att få fem minuter på slutet av dag två för att beskriva sin version av händelseförloppet med visiret. Vid ett tidigare inlägg som Carlsson gjorde under en sjösäkerhetskonferens i Glasgow i oktober 1999 blev hans 5 minuter närmare en halvtimme. Vi som var i Glasgow, däribland också AgnEf's styrelsordförande Anders Ericson, diskuterade schemat för dag två, av AgnEf's seminarium, som redan var pressat med tanke på att många av de internationella gästerna var tvingade att snarast efter avslutningen vid lunchtid bege sig till Arlanda.

Jag stod som förste talare dag två på AgnEf's seminarium och mitt ämne var "An Impossible Visor Scenario" [reds anm: se föredragets UNDERLAG]

Med tanke på att Carlsson också skulle tala om visiret erbjöd jag honom ca 10 minuter av min tid, d v s mer än han begärt, men att han då fick börja dagen med sitt inlägg. Genom att också han skulle beskriva visirets utseende och konstruktion skulle jag ha kunnat hoppa över den delen i mitt föredrag och istället gått direkt på våra beräkningsgrunder och slutsatser.

Jan-Ove Carlsson tackade nej till detta. Inte nog med det. Han blev också väldigt upprörd och sa bl a att detta var ett strategiskt spel för att minimera den officiella versionen av hur visiret kunde falla av. Jag skall inte sticka under stol med att jag då också surnade till eftersom det var jag som upplät min tid, varvid jag replikerade "Det var väl en alltför snabb slutsats för att komma direkt från hjärtat, du har möjligen inte tänkt i dessa banor för egen räkning?"

Erbjudandet till Carlsson kvarstod dock, med kommentaren "take it or leave it!", men så sent som ca fem minuter innan det var dags för mig att kliva upp på scen erbjöd jag honom ånyo att ta sitt inlägg. Han tackade återigen nej. Jag inledde därmed följdriktigt mitt föredrag med att säga att det var synd att Jan-Ove Carlsson från McGregor inte hade börjat eftersom "ni nu istället får stå ut med att höra mig presentera också hur visiret är konstruerat." (finns inspelat på band, som alla andra föredrag och debattinlägg under seminariet).

Efter mitt föredrag, som bevisar det orimliga i JAIC's version av hur Estonia tappade visiret, fick han dock tillfälle att från sin plats kommentera mitt inlägg. Han kritiserade mig förstås, men tyvärr så ansåg sig då dagens orförande, Christer Lindvall, VD för Sveriges Fartygsbefälsförening, tvingad att bryta den uppseglande debatten genom att låta nya frågeställare få ordet. Lindvall hade dock mycket goda skäl. Den andra dagens program var mycket pressat och jag hade p g a initiala dataproblem fullt utnyttjat min tid (samt; JAIC's version går det ju alltid att läsa sig till).

Trots detta gavs Jan-Ove Carlsson utrymme till ytterligare fyra debattinlägg efter andra talares föredrag, så någon censur, som Carlsson och Rutgersson påstår, förekom sannerligen inte.

Att Olle Rutgersson, som var med som talare, närvarade under hela seminariet och också signerade den petition om en ny utredning som var utlagd under seminariet, i KTH's remisssvar för fram liknande åsikter är en gåta.

Att hans andreman på institutionen, Docent Mikael Huss, är ansvarig för de beräkningar som ligger till grund för hur visiret, enligt JAIC, kunde brytas loss, också är mäkta beroende av att det inte blir någon ny utredning är ju förstås klart. Huss har i sitt arbete för JAIC tvingats ta till krafter som inte finns i den verkliga världen för att få ihop ekvationen.

En docent på KTH som inte klarar gymnasienivån för mekanikberäkningar kan ju definitivt få problem i sin fortsatta karriär, förutom att det ju naturligtvis också kan kasta allvarliga skuggor på hans institutions akademiska kapacitet i övrigt.

Björn Stenberg

för The Independent Fact Group

factgroup@hotmail.com

Box 5145
102 43 STOCKHOLM

Tel 08-661 42 80
Fax 08-661 42 90
GSM 070-858 05 06

M/S ESTONIA
S Ä N K T ¿