Den amerikanske miljonären Gregg Bemis som försöker få JK att häva Estonias gravfrid kommer inte att få sitt ärende till behandling före semestrarna. JK har inte ens tid att överväga huruvida myndigheten tänker utreda frågan eller inte.

STEFAN LUNDBERG / Hufvudstadsbladet 010530


Bemis anser att avtalet om gravfrid som ingicks mellan Finland, Estland och Sverige strider mot internationell rätt och därför vill han få saken juridiskt prövad.

Amerikanen har anlitat den holländske juristen Eke Boesten, som ska driva frågan. Bemis anser att frågan är av principiell vikt eftersom den försvårar dykningar till andra vrak som också ligger på internationellt vatten.

Bemis inleder processen med att besvära sig hos justitiekansler i Finland, men är beredd att gå vidare också i de andra länderna. Bemis frågar sig om det är möjligt och acceptabelt att två eller flera länder lägger beslag på områden på internationellt vatten för att "skydda" ett vrak. Lagen om gravfrid har antagits förutom i de tre nämnda länderna även av parlamenten i Ryssland, Danmark, Lettland och Storbritannien.

Tyskan Jutta Rabe och Bemis är anhållna i sin frånvaro i Sverige misstänkta för att ha brutit mot lagen i samband med dykningarna vid vraket i augusti ifjol.

En av orsakerna till att Bemis vänt sig till JK är att han måste ha tillgång till landbaser i Sverige och Finland om han ska fortsätta att dyka på vraket.


Efter semestern

Enligt Irma Tolmunen som föredrar ärendet vid justitiekanslersämbetet kommer det inte ens upp till behandling före semestrarna.

Efter det kommer hon först att undersöka om ärendet överhuvudtaget är ett fall för JK eller inte.

- Det är naturligtvis JK som sedan avgör om fallet tas upp till behandling eller inte. JK behöver inte behandla fall som är äldre än fem år såvida inte speciella omständigheter föreligger.

Bemis håller envist fast vid sin teori om att Estonia sänktes av en explosion under vattenlinjen när hon förliste i september 1994 och 852 människor omkom.

Detta trots att de välrenommerade materialforskningsinstituten som undersökt vrakdelarna har meddelat att de inte innehåller spår av sprängningar. Instituten ansåg först att plåtbitarna som Bemis och Rabe dykte upp visar spår av explosioner, men senare jämförelser med delar av andra fartyg som tillverkats på samma varv visade att spåren härrörde från sandblästring som gjorts på varvet.

--------------------------------

Hufvudstadsbladet refererar här till tyska Der Spiegels felaktiga uppgifter 010407
om vad materialforskningsinstituten i Tyskland och USA skulle ha kommit fram till.
Uppgifterna dementerades redan 010412 av Svenska Dagbladet [Reds anm]


M/S ESTONIA
S Ä N K T ¿