DN 020111: Mona Sahlin invigde som planerat en "Estonia"-utställning på fredagen.
Men journalisternas frågor handlade bara om hon tänker sitta kvar som minister

[BILD OCH BILDTEXT DAGENS NYHETERS NÄTUPPLAGA. FOTO: SVEN-ERIK SJÖBERG]

SAHLIN INVIGDE ESTONIAUTSTÄLLNING

Uppsala Nya Tidning 020111 (LÄNKEN OVAN)

Sällan har Oscar Wildes synsätt att "det är livet som imiterar konsten" passat så väl in på verkligheten som när statsrådet Mona Sahlin invigde "Estonia"-utställningen Heart2Art.

Utställningen arrangerades av DIS - Den Internationella Stödgruppen - och regeringen lär ha skjutit till 200 000 kronor ur Estoniafonden, en oredovisad skapelse gissningsvis med ursprung i de miljoner man förhandlade tillbaks ur NCC:s underlåtna övertäckningsuppdrag. Den som vet hur detta gick till får gärna höra av sig till denne frie redaktör!

(Om någon vill läsa mer om ickeföreningen och mörkläggningspropagandakanalen DIS kan man göra det
här)

Vernissagedagens odiskutabla höjdpunkt, en förmodligen helt oplanerad "happening" med nyhetsmedia och Sahlin i huvudrollerna, överträffade dock allt upptänkligt stoff inom såväl konsten som livet! Största enstaka "bevakning" någonsin i Estoniasammanhang?

När massmediahysterin lagt sig till ro kunde Sahlin inviga spektaklet och till mångas stora förvåning postulera att "Under de drygt fem år som gått sedan Estonia förliste har vi mötts många gånger..."! En historieskrivning som även finns med i den publicerade versionen av invigningstalet på
Heart2Arts egen websajt, där det f ö finns ytterligare absurditeter för den som är road av detta slags halvengagerade "konstupplevelser".

Estoniapassageraren Anders Ericson - som man väl med säkerhet kan säga till fullo behärskar konsten att överleva - klarade sig från undergången genom att hålla sig i en livflotte och med hakan sin över den kalla vattenytan vänta i sex timmar på räddning. När han hade sett nyhets-TV:s bevakning av Heart2Art-spektaklet då skrev han fly förbannad ett e-postbrev bl a till SVT Aktuellt och berättade vad han tyckte om den.

Men ingen bevärdigade Anders Ericson med något ärligt svar. Inte ett livstecken!

Det tvivelsutan mest spektakulära yttrandet på själva konstgalleriet stod dock en Allan Sooman, som är DIS kassör, för då han visade uppskattning inför vernissagens stora dragplåster, statsrådet Sahlin:

- Jag är inte socialist, men hon är den enda minister som visat sig vara en människa i diskussionen om Estonia. Jag är stolt över att hon kommit hit.

Därmed kan man på sätt och vis också säga att Sooman "ställde ut" människan Mona Sahlin som ett konstobjekt, vilket för tanken till en annan av Wildes berömda paradoxer. Nämligen den som både ordagrannt och sannskyldigt lyder så här:

"Konstnärligt sant är det vars motstats också är sant."

Lund 020224
Kenneth Rasmusson
Fri redaktör