STOCKHOLM (TT) 941111

Många av dem som förlorade sina anhöriga i Estoniakatastrofen är kritiska mot den minnesgudstjänst som ärkebiskoparna i Sverige, Estland och Finland vill hålla till havs om två veckor.

Lennart Johansson i Frövi tror att det är ett första steg mot ett beslut att inte bärga färjan.

- Här finns det inget gehör för detta. Det är många som inte kan styra sina känslor om de kommer ut till havs, säger Lennart Johansson till Radio Örebro.

Han får medhåll från andra anhöriga i trakten även om inte alla är överens. De tycker att ett besked om att Estonia skall ligga kvar håller på att ta form smygvägen.

- Det är ett erkännande att båten skall ligga kvar. Och det känns som om man försöker smyga på oss anhöriga det här beskedet, säger Stefan Forslund, Lindesberg. Michael Fridebäck i Stockholm, som bildat en anhörigkedja, ser evenemanget som ett hån.

- Jag har pratat med massor av anhöriga. De flesta tycker att det låter fel att lysa frid över en olycksplats, där människor kämpat i förtvivlan för sina liv i den där båten, säger han till TT. Det kan ju aldrig bli någon fridsplats.

- Sedan är det ju inte så många av de anhöriga som vill åka båt igen, fortsätter han.

GÅR UR KYRKAN

Han upplever det som om beslutet om minnesgudstjänsten tagits över de anhörigas huvuden.

- Ingen har pratat med mig eller med de jag haft kontakt med, och det har varit ganska många, säger Michael Fridebäck.

- Jag bestämde mig för att gå ur Svenska Kyrkan när jag fick höra detta. Jag har redan beställt utträdesblanketterna. Johan Hasslow, pressekreterare hos ärkebiskop Gunnar Weman, menar dock att frågan diskuterats med anhöriga.

- Det blev väldigt starka reaktioner när det först planerades att enbart de tre ärkebiskoparna och någon regeringsrepresentant från respektive land skulle åka ut och hålla gudstjänsten, säger han till TT.

- Detta tolkades som att om något skall äga rum vid olycksplatsen skall också de anhöriga få möjlighet att vara med, fortsätter han.

Han understryker dock att det finns många åsikter i denna fråga, där det inte finns något svar som är rätt eller fel.

- Men visar det sig vara en stor mängd anhöriga som säger att det här inte skall genomföras måste ju ärkebiskopen ta sig en funderare igen. Självklart kan man ju inte göra hur som helst, förklarar Johan Hasslow vidare.

Han påminner också om att Gunnar Weman redan tidigare fått en försäkran från regeringen att den planerande böne- och välsignelsegudstjänsten till havs inte skall blandas ihop med något eventuellt beslut om bärgning eller ej.

TORSTEN JANSSON/TT


M/S ESTONIA
S Ä N K T ¿