www.tv4.se/nyheterna (TT) 2001-01-07 07:28

Haveriutredningen efter Estoniakatastrofen måste göras om och den här gången bör internationell expertis kallas in.

En av Sveriges främsta experter på skeppskonstruktion, professor Anders Ulfvarson vid Chalmers, skärper sin redan hårda kritik mot den internationella haverikommissionens arbete.

Anders Ulfvarson, professor i marin konstruktionsteknik vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg, har i flera år kritiserat utredningen av Estonias förlisning.

Han anser att det finns en brist på metodik i slutrapporten, främst när det gäller sjunkförloppet. Kommissionen förklarar varför Estonia kapsejsade men inte varför hon sjönk, menar Ulfvarson som liksom många andra tror att det strömmade in stora mängder vatten under bildäcket. Frågan är hur.

- Alla förväntar sig givetvis att man skall undersöka varför båten sjönk. Det har betydelse för hur många människor som omkom och förhållandena ombord under slutfasen, säger han i en intervju med TT.

SABOTAGETEORIER

- Dessutom har bristen på utredning när det gäller vattenfyllning av undervattenskroppen gett upphov till väldigt mycket spekulationer, tillägger han och syftar bland annat på de olika sabotageteorier som är i omlopp.

Anders Ulfvarson och Chalmers står för det skarpaste remissvaret i den remissrunda som biträdande näringsminister Mona Sahlin drog igång i höstas då hon skickade ut delar av den skriftliga kritik som de senaste åren riktats mot den internationella haverikommissionen. Det handlar inte bara om sjunkförloppet utan också om haverikommissionens slutsats att Estonia var sjövärdig när det finns gott om uppgifter som tyder på motsatsen.

Landets två främsta tekniska högskolor plus ett antal myndigheter i Sverige, Finland och Estland har fått bedöma bärkraften i kritiken plus ange om de anser att den är så allvarlig att en ny haveriutredning bör tillsättas.

Remisstiden går ut efter trettonhelgen och de inkomna svaren följer i huvudsak det skyttegravsmönster som formerats i Estoniadebatten. De kritiserade myndigheterna ­ Statens haverikommission, Sjöfartsverket och Sjöfartsinspektionen ­ anser inte att det behövs någon ny utredning.

De oberoende experterna anser däremot att viktiga delar av utredningen bör göras om.

UPP TILL REGERINGEN

När svaren bearbetats blir det åter Mona Sahlins och regeringens sak att bedöma om haveriutredningen skall göras om. Remissvaren från grannländerna hade inte nått näringsdepartementet i mellandagarna men intresset i Finland och Estland för en ny utredning är sannolikt fortsatt obefintligt.

I Sverige förhåller sig riksdagspartierna, med ett undantag, passiva i frågan i avvaktan på regeringens bedömning. Det är bara miljöpartiet som redan bestämt sig för att en ny utredning måste tillsättas.

För många utomstående kan det säkert uppfattas som märkligt att Sveriges experter på skeppsbyggnad har delvis helt motsatta uppfattningar om vad som var den egentliga orsaken till att Estonia sjönk.

KOMPROMETTERADE

- Båten kapsejsar om det kommer in stora mängder vatten på bildäck, men det är otillräckligt att undersöka hur hon kapsejsar om båten också sjunker. Hon skulle flyta upp och ner ett bra tag om det bara var det felet. Det var alltså något mer fel, men det är inte undersökt, säger Anders Ulfvarson.

Fram till för några månader sedan ansåg Anders Ulfvarson att det räckte med att komplettera utredningen. Nu går han längre. Den främsta orsaken är uppgifterna om att det upptäcktes allvarliga fel på Estonia dygnet före katastrofen.

- Att inte uppgifterna om att fartyget inte var sjövärdigt när hon lämnade hamnen har satt några spår i slutrapporten är anmärkningsvärt.

- Detta liksom bristen på redovisning av vad som kom fram i polisförhören och i haverikommissionens egna förhör har gjort att jag ändrat ståndpunkt: Utredningen måste göras om, säger han.

Enligt Anders Ulfvarson är de tre ländernas haverikommissioner så komprometterade att de inte bör få ansvar för den nya utredningen.

- De personer som står bakom slutrapporten kan inte få spela någon viktig roll i den nya utredningen, säger han och efterlyser i stället oberoende internationella experter.

TT


M/S ESTONIA
S Ä N K T ¿