Sahlin vill undersöka mer
Foto: Yvonne Åsell
Regeringen förbereder en insats för att komma sanningen om Estoniahaveriet närmare. Näringsdepartementet har redan kontaktat flera tekniska institut för att få hjälp med nya undersökningar.
Biträdande näringsminister Mona Sahlin beslutade på torsdagen att skjuta upp träffen med de övriga politiska partierna en vecka till nästa fredag. Före mars månads utgång ska sedan regeringen presentera sitt beslut om en ny utredning.
- Jag känner att jag behöver mer tid att diskutera detta med remissinstanser och anhöriga, säger Mona Sahlin till SvD.
Ärendet är mycket känsligt. Mona Sahlin ryggar varje gång ordet "utredning" kommer på tal under vårt samtal. Hon menar att förledet "haveri-" då lätt smyger sig in.
Hon har tagit del av haverikommissionens förre generaldirektör Olof Forssbergs uttalanden om nödvändigheten i att bärga Estonia om full klarhet ska nås.
- Men någon bärgning av hela fartyget kommer inte att ske, den frågan finns inte med i den beredning som nu pågår, säger Mona Sahlin och fortsätter:
- Sedan kan man föra många och långa diskussioner om det hade varit möjligt och om det hade varit bra om man gjort det från början.
Men i dag är regeringens utgångspunkt att Estonia är en gravplats, som ska skyddas. Mona Sahlin ställer sig också tveksam till en helt ny haveriutredning, men aviserar en utredningsinsats för att tydligare klargöra själva händelseförloppet. Det finns i dag bättre teknisk utrustning för exempelvis datasimuleringar än det fanns vid tiden för förlisningen.
Den ena ytterligheten är bärgning, den andra är att inte göra någonting. Var ligger du på denna fallande skala?
- Att vi inte skulle göra någonting det kan jag klart säga att där landar vi inte.
Det blir alltså en sorts utredning?
- Nej, inte utredning, men det finns goda skäl för oss att göra mer för att skapa klarhet.
Nya uppgifter kommer nu i dagen som avslöjar brister vad gäller förhören med de överlevande. Vad säger du om dessa?
- Den frågeställningen finns nu med i de diskussioner som vi för med de andra partierna. Den är ganska berättigad, tycker jag.
De överlevandes och anhörigas tillit till de officiella olycksförklaringarna är också ett problem som Mona Sahlin vill reda ut.
- Vägen dit är inte längre att jag eller Sjöfartsverket säger nåt eftersom trovärdigheten är så låg bland de anhöriga. Därför är det intressant att man kanske kan komma längre med hjälp av Chalmers eller KTH eller någon annan teknisk instans.
Därmed har ett nytt kapitel i följetongen Estonia inletts. Med fortsättning på ingenjörernas dataskärmar.
Björn Hygstedt
08-13 57 75