Många åsikter om Estoniautredning
Det är inte alls säkert att frågan om en ny Estoniautredning står och faller med regeringens besked på fredag.
I riksdagens trafikutskott ligger tre motioner med krav på ny utredning som sannolikt går till omröstning om regeringen säger nej.
Bara det faktum att riksdagsledamöter från fyra partier bjuder in några av Estoniautredningens främsta kritiker till hearing i riksdagshuset, som skedde på onsdagen, visar på ett trendbrott. Det är inte längre så att regeringen ensam är Sveriges röst om Estoniaolyckan. I takt med att kritiken mot den internationella haverikommissionens slutsatser blivit starkare och mer välformulerad har också riksdagspartierna börjat agera.
På fredag presenterar Mona Sahlin regeringens ståndpunkt efter den remissrunda om kritiken mot utredningen som genomförts. Men även om regeringen avvisar kravet på en ny utredning så försvinner inte frågan från den politiska dagordningen.
I riksdagens trafikutskott ligger tre motioner bordlagda, däribland en partimotion från miljöpartiet, som alla kräver fortsatt utredande. Om regeringen säger nej så kommer motionerna att behandlas av utskottet och av riksdagen. Hur stort stödet är för kravet på fortsatt utredning är svårt att säga, men det har i vilket fall som helst ökat de senaste månaderna.
På onsdagen fick de närvarande riksdagsledamöterna en genomgång av huvudkritiken mot haveriutredningen. Det handlade om allt från bristande faktakontroll och omöjliga haveriscenarior till den centrala frågan om Estonia verkligen var sjövärdig när hon lämnade Tallinn.
Psykologen Bengt Schager, som i protest lämnade den internationella haverikommissionen några månader före slutrapporten, gav sin bild av kommissionens arbete.
- Jag har aldrig råkat ut för något som varit så oprofessionellt, amatörmässigt och rörigt, berättade han för de förvånade riksdagsledamöterna.
Bengt Schagers invändningar gäller i första hand frågan om sjövärdigheten men han är också mycket kritisk mot hur esterna skötte ordförandeskapet i utredningen. Han anklagar ordförande Uno Laur för att ha varit besättningens advokat under utredningen och att han som sådan sorterade bort alla fakta som kritiserade besättningen.
- Jag anklagade honom till och med öppet på ett möte och det resulterade i att han åkte hit och försökte få mig avsatt.
Schager berättade också att han försökte få förhöra överlevande men fick nej med hänvisning till att det då gått så lång tid efter olyckan och att det därför skulle vara genant.
Det sista upprörde Kent Härstedt, överlevande från Estonia och socialdemokratisk riksdagsman.
- Jag tycker de här uppgifterna är oerhört anmärkningsvärda, men samtidigt känns det bra att vi äntligen fått en förklaring till varför vi aldrig fick lämna ett vittnesmål, säger han till TT.
- Jag hoppas att det blir en ny utredning på internationell nivå så vi slipper alla spekulationer om vilka intressen som spelat in.
TT