Svenska Dagbladet SvD.com 10/6 2002

    Greg Bemis trött på Estonia

    Den amerikanske miljardären Greg Bemis har tröttnat på Estonia. Han har dessutom blivit osams med tyskan Jutta Rabe som han tidigare samarbetat med. Någon ytterligare dykning ner till vraket är inte aktuell.

    Greg Bemis sitter på sitt kontor i Old Santa Fe i delstaten New Mexico i USA och planerar flera dykexpeditioner i Europa.
    - Men det blir ingen expedition till Estonia. Jag väljer att göra flera expeditioner till fartyget Lusitania som jag köpt rättigheterna till. Estonia äger jag ju inte. Jag blir bara motarbetad.

    Han säger att det är omöjligt att genomföra en expedition till Estonias haveriplats utan att få tillgång till hamnarna i närheten. Han och Jutta Rabe är anhållna av åklagare i sin frånvaro för brott mot griftefriden i samband med dykningarna hösten 2000, och kan inte lägga till någonstans nära vraket utan att riskera att gripas.
    - Det vore oansvarigt mot besättningen och dykarna att genomföra ytterligare en dykning. Jag skulle kunna göra det själv. Jag är så gammal och har inte så mycket att förlora. Men jag måste tänka på de andra, säger Greg Bemis.

    Han berättar att han inte haft någon kontakt med sin forna kompanjon Jutta Rabe sedan kort efter det att hon hade en egen expedition till Estonia tidigt förra hösten.
    - Jag har ingen anledning att ha kontakt med henne längre. Hon är omöjlig att komma någonstans med. Hennes agerande är oansvarigt och verkar mest gå ut på att göra folk irriterade, säger Greg Bemis och berättar att han inte längre känner samma stöd från flera av de anhöriggrupper som han tidigare hade kontakt med.

    Greg Bemis uppger att han spenderat mer än 100 000 dollar på Estonia och att han fortfarande tror att fartyget sjönk av en anledning som inte framgår av haverirapporten.
    - Jag kommer att jobba vidare med Estonia även om jag inte kommer att prioritera det arbetet. Det finns annat som går att göra kring Estonia utan att det behövs nya expeditioner, säger Bemis utan att vilja avslöja vad han avser.

    Han tror att de svenska myndigheterna i så fall skulle försöka stoppa hans planer.
    Greg Bemis är ensam ägare till världens efter Titanic mest kända skeppsvrak - den brittiska lyxångaren Lusitania, som torpederades av en tysk ubåt utanför Irland i maj 1915. 1 400 passagerare omkom. Bemis har köpt rättigheterna för en okänd summa pengar. Han uppges söka efter värdefulla konstverk och porslin ombord på Lusitania.

    Den tyska filmproducenten och Journalisten Jutta Rabe planerar ingen dykexpedition till Estonia. Hon väljer istället att arbeta med spelfilmen om Estonia, Baltic storm, som hon hoppas ska ha premiär om ett år.

    Fredrik Engström
    08-13 50 80