Näringsdepartementet


2001-04-22

N2000/5564/TP
N2000/5677/TP
N2000/5910/TP
N2000/5916/TP

Regeringen har nu åter fattat beslut som rör Estonia. Först av allt vill jag uppriktigt beklaga de felaktiga uppgifter om besluten som har förekommit i medierna. Jag vill nu på detta sätt informera Er överlevande efter och anhöriga till offren i katastrofen om huvuddragen i de beslut som har anknytning till Estonia. Besluten kommer att offentliggöras i sin helhet måndagen den 23 april.

Besluten har föregåtts av möten och kontakter med företrädare för riksdagspartierna, AgnEf och ett flertal av de remissinstanser som har tagit del av handlingarna i ärendena. Jag har sedan åter gått igenom det underlag som finns i ärendena och har på nytt kommit fram till att det inte har framkommit några omständigheter som tyder på att haveriförloppet på något väsentligt sätt avviker från det som beskrivs i den gemensamma haverikommissionens rapport. Regeringen kommer därför inte att ta initiativ till någon ny haveriutredning.

Många av Er anhöriga och överlevande har påtalat att det är svårt att hitta pålitliga uppgifter och fakta om haveriet. Det är då lätt att rykten och spekulationer tar fart. Det är därför viktigt att enkelt kunna få tydlig och vederhäftig information om haveriet. Styrelsen för psykologiskt försvar, SPF, får nu i uppdrag att insamla och sammanställa uppgifter om haveriet samt att lämna information och besvara frågor om Estonias förlisning. Många av de frågor som rests i anslutning till Estonias förlisning rör hur fartyget i sjunkförloppets slutskede fylldes med vatten. Därför bör SPF:s faktabank innehålla ett material som, med utgångspunkt i det händelsescenario som beskrivs i JAIC:s slutrapport, åskådliggör ett exempel på hur fartyget kan ha vattenfyllts i haveriets slutskede.

Som AgnEf och många andra mycket riktigt har påpekat är det nu viktigt att koncentrera mycket av arbetet på hur vi ska kunna stärka sjösäkerheten. Det kan diskuteras om tillräckligt har gjorts och hur man ytterligare ska kunna föra dessa frågor framåt. Som en utgångspunkt i detta arbete är det nödvändigt att konstatera vad som har gjorts på området. För att klargöra vad som har genomförts och på vilka områden ytterligare insatser är nödvändiga, kommer ett internationellt seminarium att anordnas i höst.

Sjösäkerheten på passagerarfartyg är en ständigt aktuell fråga som engagerar många människor. Trots att många förbättringar har införts anser regeringen att utvecklingen ytterligare måste drivs framåt, inte minst genom satsningar på forskning inom sjösäkerhetsområdet. Regeringen har därför avsatt medel för forskningsprojekt avsedda att främja sjösäkerheten. Medlen kommer att fördelas av Verket för innovationssystem (Vinnova).

Precis som tidigare kommer SPF att löpande hålla Er informerade i frågor med anknytning till Estonia.

Med vänliga hälsningar


Mona Sahlin