Aftonbladet
ONSDAG 22 AUGUSTI 2001
Estonias gravfrid kränkt igen

Jutta Rabe uppger att hon letar efter förlorad utrustning i närheten av Estonia.
Foto: AP
Tyska tv-journalisten Jutta Rabe vill filma det förlista fartyget
.Det förbereds nya dykningar vid Estonia.
  På onsdagen upptäckte den finländska sjöbevakningen en tysk trålare vid platsen.
  Ombord fanns bland andra den tyska tv-journalisten Jutta Rabe.

  Fem minuter i fyra på onsdagseftermiddagen svensk tid nådde den tyska trålaren Godenwind platsen för Estonias förlisning.
  - Då hade vi kunnat följa den på vår radar i ungefär en timme, säger Peter Peltone, vid den finländska sjöbevakningen i Åbo till TT.
  Patrullbåten Tursas skickads ut av den finländska sjöbevakningen och besättningen gick ombord på trålaren.
  På trålaren fanns ett tiotal personer, bland andra den tyska tv-journalisten Jutta Rabe som var med vid dykningarna vid Estonia förra året.
  - Ja, hon var ombord. Resten av besättningslistan är inte verifierad ännu, men det var tyskar, tjecker och schweizare, säger Peter Peltone.

Vill filma igen
Enligt honom var inte den amerikanska miljonären Gregg Bemis, som ledde dykningarna vid Estonia förra gången, med på trålaren.
  Ombord fanns också dykutrustning och kameror. Jutta Rabe förklarade för sjöbevakningen att man letade efter utrustning som man tappat vid föregående besök. När utrustningen bärgats avser man att med hjälp av dykare börja filma Estonias vrak igen, rapporterar den finländska nyhetsbyrån FNB.
  - Det fanns en fjärrstyrd undervattenskamera ombord, säger Peter Peltone.

Bevakning på plats
Den finländska patrullbåten bevakar för tillfället den tyska trålaren Godenwind. Vid midnatt ska blir den avlöst av ett större bevakningsfartyg från Finland som i sin tur blir avlöst av ett svenskt under torsdagen.
  - Vi håller för tillfället på att få ihop besättningen. Tanken är att vi lämnar hamn klockan åtta på morgonen, säger Bernt Stedt, regioninspektör vid den svenska kustbevakningen, till TT.
  Sverige kommer också att skicka övervakningsflyg till platsen under torsdagen.
  Den svenske kammaråklagaren Ronnie Jacobsson fattade i höstas ett beslut om att Jutta Rabe skall häktas om hon kommer till ett land som undertecknat avtalet om gravfrid.
  Men eftersom Tyskland inte skrivit på avtalet och Estonia ligger på internationellt vatten kan varken de finländska eller svenska myndigheterna ingripa. De får i stället nöja sig med att filma och dokumentera vad som sker ute vid Estonias vrak.

''Beklämmande''
På onsdagskvällen fick också statsrådet Mona Salin, som har ansvar för Estoniafrågan, vetskap om dykningarna.
  ''Vi har under kvällen blivit informerade om det som skett och kommer nu att samla in uppgifter. De är beklämmande att man inte låter gravplatsen vara i fred. Vi ber att få återkomma med ytterligare kommentarer vid ett senare tillfälle när vi fått en helhetsbild av situationen'' låter hon hälsa till TT genom sin pressekreterare Camila Buzaglo.

Publicerad: 2001-08-22